Европейската комисия заяви, че няма правно основание България да бъде компенсирана за спирането на "Южен поток".

Също така Европейската комисия смята, че България няма основание да получава и от Русия компенсации във връзка с решението на Москва за отказ да се реализира проекта „Южен поток", заяви говорителят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Ана Итконен, предаде ТАСС.

Сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз, отбеляза говорителят. Тя не се ангажира с оценка дали с изявленията на руския президент Владимир Путин проектът е"мъртъв".

Позицията на ЕК по отношение на тръбата не се е изменила, увери Итконен. „Строителството на газопровода трябва да бъде в съответствие със законодателството на ЕС", добави тя.

Проучваме отговора на българските власти по откритата наказателна процедура по "Южен поток", процедурата продължава, добави Итконен в отговор на въпрос.

Припомняме, по-рано днес Кристалина Георгиева запитана дали ЕК сега ще компенсира нашата страна, зам.-председателят на ЕК заяви, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници.

Българският еврокомисар коментира още, че България е суверенна страна, сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани.