Шистовият газ не е тема, по която трябва „да си заравяме главата в пясъка". Това заяви пред Money.bg бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му е възможно в следващия парламент да бъде създадена специална комисия, която да изследва практиките за този вид проучвания и добив на синьо гориво.

Припомняме, че такава комисия имаше и в 41-ото Народно събрание, но тя въпреки дългия си срок на работа не успя да излезе със заключение по темата.

Според Добрев откакто е наложен мораториумът върху проучванията и добива на шистовия газ, много неща са се променили, като едно от тях е навлизането на по-нови технологии.

Бившият енергиен министър каза още, че шистовият газ не е най-големият проблем на енергетиката в България и преди да се стигне до него трябва да бъдат решени редица други въпроси.

Този коментар на Добрев е първото от много време насам публично говорене по темата. Депутатът от ГЕРБ обаче уточни, че дори и да бъде създадена такава комисия в следващия парламент това не означава, че мораториумът ще падне.

Пред Money.bg темата коментира и друг бивш енергиен министър - Трайчо Трайков, който сега е в гражданския съвет на Реформаторския блок. Той също заяви, че след въведената забрана за добив на шистов газ през 2012 г. са се променили редица фактори.

Единият от тях е, че вече има европейски директиви в тази посока, които ясно определят какви екологични норми трябва да бъдат спазвани. Такива норми са приети и у нас, като дори те са по-строги, каза още Трайков.

Припомняме, че ЕС разреши на отделните страни сами да взимат решение дали да добиват природен газ по този начин, след което Великобритания реши да отмени забраната върху проучванията и добива.

Трайков също не изрази категорично мнение дали трябва да падне мораториумът или дали да остане, но посочи че ако отново решим да търсим компания, която ще извършва проучванията, е много вероятно тя да не е сред лидерите в сектора, каквато беше Шеврон.

Върху добива на природен газ от шисти има наложен мораториум от края на януари 2012 година. До забраната се стигна след остри протести на различни организации относно екологичността и безопасността на този метод.

В средата на 2011 г. тогавашното правителство, оглавявано от премиера Бойко Борисов, даде петгодишно разрешение на „Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар".
Теренът, за който бе получено разрешение, е разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Мнозина енергийни експерти след въвеждането на забраната за шистовия газ заявиха, че правителството и парламентът тогава са се поддали на популизъм и че протестите са били финансирани. Според движението за енергийна независимост дори Русия пряко е „инвестирала" в протестите на еколозите, защото евентуален добив на природен газ у нас би намалило нейното влияние в българската политика и до финансови загуби.

В момента около 90% от природния газ, употребяван в България, е внос от Русия.

Според американската агенция за енергийни проучвания EIA страната ни има резерви от почти 500 млрд. куб. м газ, които при годишно потребление от малко над 3 млрд. за последните години и евентуално негово увеличение биха стигнали на страната ни за 100 г. независимо потребление.