Лондончанинът, който се смята, че е екзекуторът на „Ислямска държава" „Джихади Джон" е заявил пред журналист преди повече от четири години, че е бил на прага на самоубийство заради непрестанно следене от британските разузнавателни служби, съобщава „Франс прес".

Припомняме, преди няколко дни британска медия разкри името на терориста - Мохамед Емуази. Той е екзекутирал най-малко петима заложници от западни държави като част от действията на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Група за защита на човешките права във Великобритания, която е била в контакт с Емуази, твърди, че контраразузнаването на страната /МИ-5/ е следяло „Джихади Джон" от 2009 година и обвинява агенцията за „тормоза", който е довел до радикализирането му.

Британският "Mail on Sunday" съобщава, че Емуази се е чувствал като „ходещ мъртвец". Това той отбелязал в имейл до журналист от вестника във връзка с непрестанното следене от службите.

"Чувствам се като ходещ мъртвец. Не ме е страх, че ще ме убият, а по-скоро, че някой ден ще взема достатъчно хапчета, за да заспя завинаги! Просто искам да се отърва от тези хора", написал той в имейл до журналиста Робърт Веркайк, изпратен на 14 декември 2010 г.

Той разказва в писмото, че пуснал обява за продажба на лаптопа си в интернет сайта Gumtree, като на обявата се представил само с фамилното си име, както винаги е правил. Но когато се срещнал с купувача, се изненадал, тъй като човекът не погледнал лаптопа дали работили или не, дал му парите в рамките на няколко секунди и накрая му заявил: „Приятно е да се работи с теб Мохамед".

„Никога не съм казвал първото си име. Не е възможно да знае името ми", отбелязал в писмото.

Емуази е роден в Кувейт, но се мести в Лондон с родителите си още като дете. Завършва университет в британската столица.