Жители на Гърмен блокираха кметството тази сутрин в знак протест срещу циганските набези, съобщава БиТиВи. Блокадата продължи 30 минути - от 8.00 до 8.30 часа. Протестиращите настояват държавата да реши проблема в Гърмен. Те смятат, че вчерашното събаряне на къщи е прах в очите, който цели отвличане на вниманието.

Пред БГНЕС един от водачите на продължаващите вече 36 дни протести Иван Кременлиев коментира, че са били съборени къщите на най-бедните и беззащитни цигани. Той попита как избират чии къщи да бъдат бутнати. По думите на Кременлиев, тези на тарторите в махалата не били пипнати.

Хората настояват да се изпълнят законите, а не да се прилага двоен аршин.

Припомняме, вчера принудително бяха съборени първите четири къщи в Гърмен. Кордон от полиция и жандармерия застана между багерите и жителите на махалата. Напрежението в квартала се усещаше още от рано сутринта, тъй като тези постройки бяха предупредени за принудителното събаряне с бележки от РДНСК, залепени на вратите.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова коментира, цитирана от БиТиВи, че проблемът не се разрешава, а само се задълбочава.

По думите й, властите се опитват да прехвърлят вината върху кмета, но проблемът не бил възникнал по нейно време и тя не може да го реши за месец и половина.

Капитанова обясни, че няма член в закона, който да я задължи да намери дом за останалите без къщи вчера цигани. Освен това те искали цялата махала да бъде преместена.

Според кметицата било редно децата да бъдат изведени от тази обстановка. По думите на Минка Капитанова, Агенцията за закрила на детето само си направили пи-ар и дошли да разлаят кучетата.