Германският канцлер Ангела Меркел определи като остарели правилата на Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на убежище. Те поставят тежестта върху страните, където мигрантите първо са пристигнали, за да обработват исковете им.

„Нека бъдем откровени. Дъблинският регламент в сегашния си вариант е остарял", заяви Меркел по време на съвместно изказване с френския президент Франсоа Оланд в Европейския парламент в Страсбург.

Изискването, което поставя тежестта на страните на предна линия като Италия и Гърция да посрещнат повечето мигранти, "започна от добри намерения, без съмнение, но предизвикателствата за нашите граници сега са повече от неудържими", заяви в речта си пред евродепутатите Меркел, цитирана от Агенция "Франс прес".

Тя призова за нова процедура за честно разпределяне на търсещите убежище в 28-членния блок.

Ангела Меркел повтори, че затварянето на граници няма да доведе до решение на кризата. Тя подчерта, че границата между Германия и Австрия не е затворена.
Германия е европейската топ дестинация за хората, които бягат от войната и мизерията в най-големия мигрантски наплив от Втората Световна война. До края на тази година най-богатата европейска икономика очаква между 800 000 и 1 млн. новопристигнали мигранти.

В отговор на германската евродепутатка Ребека Хармс, Меркел каза, че скандалът с „Фолксваген" трябва да бъде разрешен, но призова Зелената партия да не атакува работните места в производството на коли в страната. Това можело да остави хиляди без работа.

Когато Германия отбелязва четвърт век от обединението на изтока и запада през октомври 1990 година, германският канцлер и френският президент говориха за предизвикателствата, с които се сблъсква Европейският парламент, променени до неузнаваемост. Хелмут Кол и Франсоа Митеран са последните лидери на Германия и Франция, които са направили подобно съвместно изявление пред Европарламента в Страсбург, на 22 ноември 1989 година.

Историческа визита в трудни времена", заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц във връзка със събитието. Той подчерта, че ЕС се сблъсква с огромни предизвикателства, които изискват силен ангажимент на лидерите му.