Инцидент беляза посещението на македонския президент Георге Иванов у нас, съобщи БНР.
Привърженици на ВМРО се опитаха да му връчат поздравително писмо и историческа литература.

Припомняме, Иванов пристигна за среща с българския си колега Първанов в деня, в който падат визите на граждани на Македония, Сърбия и Черна гора.

Около стотина привърженици на партията бяха спрени от българските полицаи на километър от пункта Гюешево, където се състоя церемонията, отбелязваща падането на визите за гражданите на Македония.

 

В Македония законите важат за всички.
                                  Още...

Ние искахме да дадем малък и скромен подарък на македонския президент, обясни един от участвалите в инициативата Костадин Костадинов. Той добави, че е имало „едно недоразумение с българските полицаи на границата".

Въпреки това Костадинов добави, че все пак се надява от ВМРО да успеят да връчат подаръка на македонския президент.

Запитан за съдържанието на писмото, той обясни, че в него от движението пожелават „всичко най-хубаво на Македония по пътя й към Европейския съюз, но напомнят някои неща, които тровят отношенията между двете държави".

От ВМРО са подготвили и книга, която да връчат на Иванов. Тя се казва „Македония - земя Българска".В нея всичко е история, история и нищо друго", отбеляза Костадинов и добави - „нашата обща история".

Кортежът на българския президент Георги Първанов е спрял за кратко пред събралите се привърженици на ВМРО. Пред тях държавният глава за пореден път е изразил мнението, че подкрепата на България за еврочленството на Македония не е безусловна.