Европейският съюз призова всички 28 страни членки да останат единни и твърди спрямо Русия около „Южен поток", след като България спря работата по проекта, съобщава „Франс прес".

ЕС не може да се прекланя пред руската енергийна стратегия или да следва напълно американския подход по отношение на Русия, заяви енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер на среща на енергийните министри от съюза.

„Европейският съюз трябва да говори на един глас. Не бива винаги да се огъваме пред руснаците", каза той, след като Русия обвини Брюксел, че е принудил България да спре работата по „Южен поток" като начин за оказване на натиск върху Москова заради украинската криза.

Йотингер обяви, че преговорите между Европейската комисия и Русия за изграждане на газопровода "Южен поток" са спрени.

По думите му Русия е подала жалба срещу ЕС заради Третия енергиен пакет в Световната търговска организация и това се разглежда като „тежък удар" срещу ЕС.

Получихме мандат от страните членки за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори бяха проведени на работнo равнище. В момента те не продължават по една проста причина, руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация с жалба, с която поставят под въпрос европейското законодателство, поясни Йотингер.

Няма смисъл да се преговаря за привеждане на проекти в съответствие със законодателството на ЕС, ако то се оспорва, подчерта той и призова Русия да изтегли жалбата.

„Нашите руски партньори знаят правилата на ЕС в подробности - може би по-добре от някои страни членки - но те не ги приемат", каза Йотингер.

Според него Русия има стратегия за преговори с отделни страни членки в областта на енергетиката, докато ЕС трябва да действа единно по отношение на сключване на споразумения с външни енергийни доставчици.

Вината не е в Европейската комисия. Ние прилагаме правилата, които страните членки са одобрили, каза той и добави: „Настояваме законите на ЕС относно обществените поръчки за строителство, опазване на околната среда и конкуренцията да се спазват".

Йотингер смята, че САЩ може да помогне на ЕС в преговорите с енергийни доставчици извън съюза, но САЩ не е част от партньорството на ЕС с Русия и не купува руски газ.

Трябва да координираме действията си със САЩ по отношение на Русия, но не можем да следваме всички техни съвети, тъй като тяхната ситуация е различна, заяви еврокомисарят.

В сряда анализатори се изказаха, че България може да възобнови работата по проекта, след като има реален прогрес в разрешаването на украинската криза.