Великотърновски окръжен съд даде ход на делото срещу петимата мъже, обвинени в укриване на музейни експонати, собственост на историческия музей във Велико Търново.

Престъпната група бе задържана след обира на музея през февруари, когато бе установено, че от трезора липсват находки на стойност над 2 млн. лева.

Процесът се гледа при закрити врата заради класифицираната информация, която съдържат шестте тома обвинителен акт. Адвокатите на подсъдимите поискаха делото да мине по съкратена процедура, при която няма да се разпитват свидетели и вещи лица.
Подсъдимите са съгласни със събраните от следствието факти и не желаят събиране на допълнителни доказателства, информира Дарик радио.

Подсъдими по делото са Николай Николов от Горна Оряховица, Мариян Райков и Светлозар Марков от Велико Търново, Емил Енчев от Долна Липница и Емил Георгиев от Силистра.

Николай Николов е обвинен в организиране на престъпната групата. Емил Георгиев - в продажба на 497 монети, за които е знаел, че са откраднати от музейния трезор. Стойността на продадените монети е 100 650 лева.

Останалите трима са обвинени в укриване на 501 монети на обща стойност 101 470 лева. Наказанието, което предвижда закона, е от 3 до 10 години затвор и глоба от 1000 до 3000 лева.