Едва десетина активисти от ВМРО протестираха пред представителството на Европейската комисия у нас. Те настояваха да бъде намерено общоевропейско решение на циганския въпрос.

Демонстрацията премина тихо. Част от протестиращите носеха плакати, на които пишеше „Не ни превръщайте в гетото на Европа".

От партията призоваха за политика по въпроса на ниво Европейски съюз, която да има за резултат интегрирането на малцинствата.

Войводите се обявиха и за прекратяване на досегашните програми, насочени към циганите. Според тях те насърчават обособяването на гета и „остават циганите да правят каквото си искат".

От ВМРО изразиха изненада от пасивността на България по отношение на дебатите дали Франция да бъде наказана за връщането на български и румънски цигани в родните им страни. Според заместник председателя на партията Ангел Джамбазки българското правителство не коментира тази тема.

Войводите дадоха идеи за разрешаване на циганския въпрос на национално ниво.

Според тях отпадането на циганите от обществото е основен проблем на България, предимно заради лошата демографска тенденция у нас.

За цигански въпрос вече може да се говори и той трябва да бъде решен с или без желанието на циганите, категорични бяха от партията. Те са на мнение, че ако това не бъде направено, етническите сблъсъци са неминуеми.

Войводите формулираха пет конкретни предложения за бързо справяне с циганския проблем у нас.

Първото от тях е социалните плащания за деца да бъдат обвързани с образованието и средата, в която живеят.

Второто е въвеждане на трудова повинност, която да включва работа по големите инфраструктурни проекти, от които в момента се нуждае страната.
Друго предложение на ВМРО е да се въведе общественополезен труд за неплатени сметки.

От партията предложиха още да бъдат създадени доброволни отряди за защита на населението, които определиха за своеобразна гражданска гвардия.
Петата им идея е по-стриктно да се съблюдава спазването на нормите за заселване, незаконно строителство и скитничество.

В заключение от ВМРО посочиха, че е необходимо одобряване на план за действие и определяне на лице, което да бъде отговорно за решаване на проблемите на несоциализираните общности.

След края на протеста представители на ВМРО внесоха предложенията си в представителството на Европейската комисия.