Русия премина на ново ниво на пиянството: според фирмите участници на руския алкохолен пазар годишният обем на консумираната в Русия водка е между 1.85 и 2 милиарда литра.

Това означава, че всеки руснак средно изпива по 17 литра чист спирт годишно, което е световен рекорд, пише германският вестник "Ди велт".

Руските производители на водка доминират на световните пазари и засилват лидерството си, което в значителна степен се обуславя от любовта на населението към алкохола.

През 2007 година руските заводи увеличиха производството си с 9.9%, достигайки 1.31 милиарда литра, като така се върнаха на нивото от 2005 година.
2006 за тях беше трудна, тъй като държавата въведе система за контрол на движението на спирта от завода до потребителя, което доведе до спиране на производствата в продължение на седмици.

Анализаторите оценяват руския пазар на водка на 16.5 милиарда долара, като според прогнозите им до края на годината той ще нарасне до 17 милиарда.

Разбира се, това се отнася само за легално произведената водка, подчертава германското издание.
Нелегалната водка остава голям проблем. Експерти смятат, че всяка трета бутилка излиза на пазара нелегално.

В селата пият т. нар. самогон, а сред най-бедните слоеве на населението все още се ползват с популярност почистващите и дезинфекциращите средства с високо съдържание на спирт, а също така и незабравимият одеколон "Тройной".

Надеждите на президента Владимир Путин да се справи с това явление, което всяка година погубва 30 000 души, не се сбъднаха, коментира електронното издание НЮЗру.