Лидерите на държавите от Латинска Америка отново изразиха подкрепата си за сваления от военен преврат президент на Хондурас Мануел Селая, ден преди втория опит за преговори в Коста Рика.

През нощта на 28 юни военните взеха властта. От тогава Селая е прогонен в Коста Рика, а временно изпълняващ длъжността държавен глава стана председателят на Народното събрание Роберто Мичелети.

Първия кръг преговори по възстановяване на мира и урегулиране на конфликта в държавата завърши с неуспех на 9 и 10 юли. Посредник при преговорите бе държавният глава на Коста Рика.

Според мнението на президента на Венецуела Уго Чавес ако ситуацията в Хондурас не се възстанови относително бързо, тя лесно може да прерасне в гражданска война, която да се разпростре над цялата Централна Америка.

„Ние трябва да обърнем специално внимание на Хондурас. Искрите от вулкана, който беше доскоро Централна Америка, още не са изгаснали напълно", предупреждава Чавес.

В негов стил той обвини САЩ, че стоят зад метежниците в Хондурас.
„Трудно може да се повярва, че военните в Хондурас биха предприели тази сериозна стъпка без да получат зелена светлина от Пентагона", обяснява Чавес.

Венецуелският президент обяви, че в телефонен разговор с него Мануел Селая е обявил, че има намерение да се върне в страната, дори и ако това означава да бъде убит.
Вчера временното правителство в Хондурас въведе отново полицейски час, след като той бе отменен за около седмица.

Веднага след военния преврат в по-големите градове на страната настъпиха сблъсъци с привърженици на сваления Селая.
От своя страна Мануел Селая обаче призова своите съграждани да се вдигнат на гражданско неподчинение, заради нарушаването на основни техни права.