Руската компания Росатом определи като правилен избраният от България цивилизован метод за решаване на въпросите около АЕЦ „Белене", съобщава РИА Новости.

Припомняме, страната ни заведе иск срещу руснаците на стойност 61 милиона долара.

Припомняме, преговорите между двете страни по строителството на централата продължават вече няколко години, но без особен успех. През месец юли „Атомстройекспорт" заведе в международния съд в Париж иск на стойност 58 милиона долара относно дейности по изпълнението на проекта. В отговор на това от българската компания заплашиха, че ако руснаците не оттеглят иска си, НЕК ще заведе контраиск на стойност 61 милиона долара.

През юли месец вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкин заяви, че ако основният договор по проекта, който е за 6.3 милиарда долара, не бъде подписан до 1 юли, а строителството не започне до март следващата година, то това никога няма да се случи.

Както и по-рано казахме, проблемите около строителството на централата трябва да бъдат решени в рамките на действащото законодателство, а ако не се получава, трябва да се действа по цивилизован начин, т.е. чрез съда, заявява източник пред агенцията.

По думите му съдебните дела нямат отношение към продължаващите преговори по проекта.