От 21 до 24 август на бреговете на язовир голям Беглик за шести път ще бъдат провокирани традиционните гледни точки към начина ни на живот, културата ни на потребление, системата, в която функционираме и музикалните ни вкусове.

„Беглика фест" бележи голямото си завръщане с послание за демокрация на участието и силата на колективния интелект да решава предизвикателства, информира Stand.bg.

Най-новата инициатива - иновативният форум „Метаморфози", ще бъде "изложение" на всевъзможни форми, които стимулират колективна креативност по горещи и актуални въпроси.

Залагаща на формите, които дават пространство на търсещите хора да играят и създават заедно, тази концепция на фестивала е основна линия в настоящото му издание.

Публиката ще бъде в ролята на създател на уникалния фест и ще може не просто да "потребява" преживявания, но да и ги създава. Ето и примери:

- Да музицира и създава приказки в музика в проекта „Разходка по луната" с Константин Кучев (глас, китара, цигулка), Димитър Диков (глас, китара) и Николай Попов (beatbox);

- Да се учи от най-авангардните в българския музикален ъндърграунд с работилниците на платформата „Биг Банда", като участва в създаването на музика с представители на новите течения в съвременната българска музика;

- Да участва в интерактивните инсталации и създава новата харта на „Беглика" в кулминацията на заедността и храма на колективната интелигентност - форум „Метаморфози", в който ще се включи дръзкият авангард на социалната промяна в България и над 50-има лектори, реформиращи образованието, икономиката и културата в България.

Освен всичко това програмата, създадена от публиката, която можеше да подаде свои предложения до края на юли, включва куклен и танцов театър, акробатика, въжена градина и безброй работилници. През цялото време всеки, който иска, ще има и достъп до разнообразни форми на транспорт - сал-къща, планински велосипеди и (не)обикновени каяци.

Голямата музикална сцена акцентира на необикновени комбинации от култури и жанрове.

Звуците на ирландско бузуки, българска тамбура и гъдулка, ориенталски бендир и персийски уд хармонично ще се слеят в едно с вибрацията на латински, унгарски, староарабски, шведски, старопортугалски в музикалния проект Eriney. Тяхната музика е плетеница от западноевропейска средновековна музика, балкански фолклор и ориенталски орнаменти.

Гостите на фестивала ще имат и необикновено преживяване, докосвайки се до новия проект „Белонога" , който носи преосмисленото и осъврменено звучене на българския фолклор.

„Беглика фест" ще бъде домакин и на изгряващата звезда на новия проект на световния бийтбокс шампион - Александър Деянов - Skiller и Павел Терзийски - Voxbox.

Както винаги публиката ще бъде предизвикана да излезе от зоната си на комфорт и да остави автомобилите си на язовирната стена и да използва водните таксита на фестивала, които са по-екстравагантни от миналите години.