С тържествен водосвет бе открита централната сграда на новата речна информационна система за река Дунав в Русе. На събитието присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и цялото ръководство на ведомството. Там бяха също народният представител от Русенския регион Пламен Нунев и кметът на града Пламен Стоилов.

Припомняме, че строежът на сградата стартира преди 2 години, като стойността на инвестицията е около 6 млн. лева. Средствата са осигурени по ОП „Транспорт 2007-2013". Цялата система за речна информация струва 37 млн. лв., като 31 от тях са безвъзмездна помощ от фондовете на Европейския съюз.

Системата позволява следенето на плавателните съдове по протежение на българския участък от река Дунав. Тя дава възможност на речната администрация да комуникира и да следи в реално време действията на корабите от една страна, а от друга да информира капитаните за всички детайли, касаещи тяхното предвижване по реката.

Достъп до базата с данни ще имат определен кръг лица, които включват държавни предприятия и частни транспортни компании.

БулРИС, каквото е наименованието на проекта, ще подобри и сигурността на корабоплаването и пристанищата. По протежение на нашия участък от река Дунав са разположени 8 камери, които в реално време записват и предават информацията към единния център за информация в Русе.

Ръководителят на проекта Георги Иванов, обясни, че БулРИС ще позволи по-голяма пропускателна способност на плавателни съдове по реката.

В края на церемонията министър Московски, заяви, че този проект е символ на приемственост между отделните правителства, които са управлявали в последните две години. Той посочи, че именно приемствеността по основни приоритети ни приближава повече към Европа.