Броят на емигриралите за последната година от страната е повече от 10 хиляди. Основната част от тях (над 90%) са български граждани. Това показват данни на НСИ за изминалата година.

Около 46% от емигрантите са мъже и 54% са жени. По възраст най-голям е обхватът на емигрантския поток сред 20 - 29 годишните - 29% и сред 30 - 39 годишните лица.

За близо 49% от напускащите страната за време повече от една година причината за емиграция е осигуряването на „постоянна работа".

17% напускат страната по причина „образование", 21% са лица, които придружават активните емигранти. Това са членове на техните семейства (съпруг/а, деца).

Най-предпочитаната дестинация за емигрантите е Германия - 16%, Испания - 12%, Италия - 10%, Великобритания, Кипър и Франция - по 7%, Австрия, Гърция , Канада - около 5 - 6 %.

Имиграцията насочена към страната се оценява на повече от 4 хиляди души. Значително по-голямата част (90%) са граждани на други държави.

Сред чуждите граждани относителният дял на мъжете и жените е приблизително равен. Близо 40% от имигрантите от други държави са на възраст 40 - 49 години.

От завръщащите се български граждани около 70% са на възраст над 50 години.
За пристигащите в страната основните причини са: „постоянна работа" и „преселване" - по 24%. Близък до тази стойност е и относителен дял „придружаващите лица".

Страните, от които идват имигрантите, са предимно Франция, Канада, Украйна, Германия, САЩ. Има също от Италия, Испания, Египет, Судан и Виетнам. Завръщащите се български граждани са предимно от Великобритания, Израел, Испания, САЩ и Турция.