Убитият мъж е 41-годишният Явор Ценков Николов

Днес към 11.15 часа на тел. 166 е получена информация за прострелян човек пред вход Г в блок 114 на улица “Ами Буе” в ж.к. "Хиподрума", съобщи пресцентърът на МВР.

Убитият мъж е 41-годишният Явор Ценков Николов, изясниха столичните криминалисти.
До тялото му е открит пистолет, по-късно установено, че е личното законно притежавано оръжие на жертвата.
При огледа е установено, че той е починал от огнестрелни рани в главата.

В ранния следобед стана ясно, че Явор Николов е бил нещатен сътрудник на полицията. Това съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
По думите му Николов е предоставял на полицията информация по няколко дела за контрабанда.

Според информация на “Дарик радио” става дума за дела срещу Иван Тодоров-Доктора, като убитият е бил нещатен сътрудник на полицията от 9 години.

Срещу Николов е стреляно с два вида оръжие, съобщи директорът на СДВР ген. Румен Стоянов. Едното от оръжията е пистолет “Макаров”, другото все още не е установено.
В момента се разпитват свидетели на убийството.

Явор Ценков е собственик на консултантска фирма, не е криминално проявен.

БТА цитира говорителя на СДВР Николай Николов, който уточни, че в сградата, пред която бе прострелян Явор Ценков, се намира офисът на фирмата му.

Според свидетели Ценков е бил преследван от мъж, след като слязъл от автомобила си, имало е гонитба между колите на паркинга, последвал е изстрел, който е улучил жертвата в главата. Ценков е починал на място, посочи Николов.

Явор Ценков Николов е бил собственик на търговската фирма "Стела комерс" ЕООД, която се управлява от брат му Петър Николов, сочи справка в "Сиела".
Името на Явор Николов фигурира и в "Унокал груп корпорейшън" - ТП, собственост на панамската фирма "Унокал груп корпорейшън" АД.
"Унокал груп корпорейшън" - ТП е регистрирана в България като фирма за конслутантски услуги по стопанска дейност и управление.

Унокал груп произвежда петрол и газ за 7 държави извън Северна Америка - Тайланд, Индонезия, Бангладеш, Мианмар, Холандия, Азербайджан, Конго и Бразилия.
Тя е създадена през 1890 година в Калифорния, а след 1930 г. бързо се разраства и открива представителства в Аляска, Австралия и Мексиканския залив.