България да приеме бежанци от Япония в обезлюдените родни села. Това предложиха експерти от клуб „1 ноември". Според тях извозването може да стане с мисия на НАТО.

Българската общественост е готова за едно такова решение, смята политологът Румен Дечев. Според Павел Герджиков от клуб „1 ноември", предоставянето на минерална вода не е достатъчна подкрепа за японския народ. Много хора от страната на изгряващото слънце останаха без жилища след опустошителното земетресение и цунами. Затова трябва да приемем японци на наша територия.

„Имаме хубава природа", аргументира се Герджиков и допълни: „Присъствието на японци ще бъде с положителен ефект за нас". По думите му японците са хора с висока нравственост, честни и талантливи. „Те са хора с отношение към европейската култура, хора с отворени сетива", подчерта той. На въпрос какво ще дадат обезлюдените села без ток, вода и пътища на високотехнологичните японци от клуба са категорични, че японците бързо ще оправят родното село.

Проф. Николай Василев е на мнение, че ще е безумие страната ни да приеме бежанци от Либия и другите размирни арабски страни. Те, според клуба, са на друг етап на развитие и са предимно „нереализирани нещастници". „Ако ги приемем, това ще е краят на България", убедени са от клуб „1 ноември".

От там са на мнение, също така, че Европа и „Големия брат" ще ни окажат силен натиск да приемем бежанци.

Според Киряк Цонев е грешка военната намеса на Европа и САЩ в Либия. Трябва да оставят арабите да се справят сами с Кадафи, убеден е той, тъй като демократичния свят не познава либийските привички, а освен това Либия е на ниво „родово общински строй".

Западът, по думите на Киряк Цонев, се е намесил в междуплеменен конфликт. Заради западната намеса в Либия, според него, сега сред либийците битува мнението, че кръстоносците са се върнали.

България не бива да става боклукчийската кофа на Европа, категоричен е той и затова не трябва да допуска арабска емигрантска новина на наша територия, тъй като, според клуба, и без това сме на границата на агресивния ислям.