Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков откри семинар в академията на МВР, посветен на престъпленията, предизвикани от омраза и ксенофобия.

Той обясни, че това е сравнително ново понятие и доскоро в Наказателния кодекс не е имало детайлно дефиниране на тези престъпления.

Вучков припомни, че в края на тази година е била направена подробна промяна в НК.
Имаме нов състав на престъплението, което приравнява квалифицирано убийство по член 216 от НК с убийство, извършено по ксенофобоска, расистка или хулиганска подбуда,
изтъкнатой.

Отделно от това, в член 162 от НК, ал. 1 и 2 са били визирани съвсем нови престъпления като съдържание. Предоставяме ви текстовете им:

(1)Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(2) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

По думите на заместник-министъра страната ни е въвела някои международни стандарти. Още преди една година решихме да правим обучение на полицейския състав за разследване на престъпления, предизвикани от омраза, съобщи Вучков и посочи, че това съвпада с новата законова уредба.

Той допълни, че идеята е по време на семинара инициативата да се представи пред ръководни служители в МВР, директори на главни дирекции и няколко областни дирекции от територията на цялата страна.

Вучков уточни, че след това предстои да бъдат проведени две няколкодневни обучения на около 40 души от цяла България, сред които ще има преди всички разследващи полицаи, оперативни работници и униформен състав.

Ще се опитаме да привлечем и специалисти от прокурорската гилдия, за да съставим списък от подготвени преподаватели, които да могат добре да идентифицират тези престъпления, да знаят как се разследват и съответно да водим една по-добра статистика, поясни още заместник-министърът.