В Източна Украйна няма руски военнослужещи. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров след среща с американския държавен секретар Джон Кери в кулоарите на заседанието на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Пекин.

Лавров за пореден път подчерта, че руски военни не участват в конфликта в Източна Украйна и призова за мирното разрешаване на кризата.

"САЩ не бива да допускат идеи, които витаят в Киев, за връщане към силовите методи за решаване на конфликта в Донбас и да настояваме ангажиментите, поети от киевските власти, а именно политическото урегулиране на украинската криза, да бъдат изпълнени", подчерта Лавров.

От своя страна Джон Кери заяви, че Вашингтон и Москва са се споразумели да обменят информация и да продължат диалога по ситуацията в Украйна, макар че между тях продължавало да има разногласия.

Освен това Кери намекна, че западните санкции срещу Русия не били неизбежни. "Решенията, които Русия взима, ще определят какво ще се случва относно санкциите", заяви първият американски дипломат.

Припомняме, вчера говорителят на украинската армия Андрий Лисенко съобщи, че руска военна колона от 32 танка, 16 артилерийски установки и 30 камиона с войници и муниции е навлязла в контролираната от проруските сепаратисти зона в Източна Украйна. Той съобщи и за втори руски военен конвой, който е возел мобилна радарна станция.