Депутатите на БСП "развяха" портрета на премиера Бойко Борисов в пленарната зала, след като - по думите им, скандално премерът не е в парламента за обсъждания вот на недоверие срещу правителството.

Премиерът се появи за няколко минути в парламентарна зала и раздаде автографи върху портретите си. "Сладури", коментира той на излизане от НС.                    Още...

Скандално е и че не присъства нито един министър освен току-що избраният здравен министър Константинов, който няма нищо общо с досегашната здравна политика, заявиха от БСП.

Цял ден сме свидетели на един безпрецедентен цирк, изтъкна Сергей Станишев. Според него за пръв път обществото става свидетел на дискусия за вот на недоверие към правителство, без в зала да са представителите на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов е в село Равно поле, където се занимава с любимото си занимание - да реже лентички, посочи Станишев. Лидерът на БСП дори бе по-краен, заявявайки, че Борисов се крие страхливо от парламента.

Социалистите поискаха днешното заседание да бъде прекратено и да се проведе утре сутринта, за да присъстват и министрите и премиерът.

Иначе ще трябва да внасяме портрети на любимите министър-председател и министри, за да се получи някаква дискусия, коментира лидерът на социалистите.

Предложението обаче не мина при гласуването. Въпреко това левицата се бе подготвила с портрети на Бойко Борисов.

В началото на заседанието близо час депутати се караха дали първа точка да бъдат дебатите за вота на недоверие или избора на нов министър на здравеопазването.

Вчера на председателски съвет е взето решение първа точка да са дебатите за вота.

Днес обаче ГЕРБ предложиха първо да бъде избран Стефан Константинов за министър на здравеопазването.

Срещу това скочиха социалистите, според които се нарушава правилника на НС, според който всяка първа сряда от месеца опозицията определя дневния ред на заседанието.

Здравните идеи на Борисов са безумни, определи Сергей Станишев. Фидосова пък го обвини в популизъм и цинизъм.
За дебатите тук.

ДПС искаха лично премиерът Бойко Борисов да представи новия здравен министър. Мнозинството отхвърли това предложение. БСП пък настояха Ана Мария Борисова също да е в пленарна зала, за да чуе дебатите по вота на недоверие. Предложението им не мина.

Явно Борисова е липсвала на някои депутати от ГЕРБ, защото двама подкрепиха предложението на социалистите и гласуваха "За" явяването на Ана Мария Борисова пред парламента.

Лошо започна днешния пленарен ден, изтъкна Ангел Найденов.

Финансовият министър Симеон Дянков, който бе единственият представител на МС в зала, излезе да представи кандидатурата на Стефан Константинов.

Георги Пирински отиде на трибуната при него и му каза нещо, какво не стана ясно. През цялото време, докато Дянков представяше новият здравен министър социалистите тропаха по депутатските банки.

„Считам, че това е несериозно това", коментира от Равно поле Борисов.
Още...

След това на трибуната застана самият Пирински, който поиска Цецка Цачева да не води днешния пленарен ден, а да даде тази функция на заместника си Анастас Анастасов.

Вие съзнателно заблудихте председателския съвет, категоричен бе Пирински. Той припомни, че тя е обещала дебатите да са първа точка. Заради драматичните спорове, Цачева даде 15 мин. почивка.