Страните от ЕС съгласуваха рамка за санкции срещу Русия, включително ограничения за пътуване и замразяване на активи на лица, които са отговорни за нарушаването на суверенитета на Украйна. Това става ясно от проектодокумент на съюза, публикуван от Ройтерс.

Документът, който е от 7 страници описва детайлно ограничителните мерки, които ще бъдат приети срещу Москва, ако не промени политиката си за Крим и не започнe преговори с международните медиатори за разрешаване на кризата в Украйна.

Ако външните министри на ЕС одобрят санкциите в понеделник, те ще бъдат първите наложени от Брюксел срещу Русия от края на Студената война, което би влошило отношенията между Запада и Изтока.

Дипломатически източници обявиха, че документът e бил одобрен преди обяд с „мълчаливо съгласие", след като нито една страна членка не е излязла с възражения.

Външните министри на ЕС се събират в Брюксел в понеделник и се очаква да се подпишат под ограниченията, ако не настъпи драматична промяна в позицията на Русия, което за момента не е много вероятно.

Представители на ЕС заявиха, че президентът на Русия Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров няма да бъдат включени в списъка, така че каналите за комуникация могат да останат отворени.

Очаква се санкциите да засегнат близки до Путин служители от службите за сигурност, военната отбрана и членове на руския парламент.

Ако Русия не се подаде на натиска, ЕС ще подготви други санкции, включващи оръжейно ембарго и търговски ограничения. Възможно е да бъдат наложени санкции и на Путин.

Междувременно премиерът на Великобритания Дейвид Камерън възнамерява да призове ЕС да въведе визови ограничения на някои руски депутати заради Украйна. Това той заяви по време на посещението си в Израел, предаде ИТАР-ТАСС.