Българската циркова трупа “Игнатови” бе отличена със Сребърен клоун на 29- тото издание на престижния цирков фестивал в Монте Карло.

Международното жури, председателствано от принца на Монако-Рение ІІІ, бе затруднено при оценката на участващите 22 елитни номера от цял свят.

Отличното представяне нареди българите на трето място, след спечелилите Златен клоун – “Мултифлайнг” с номер “флиген трапец” и “Родион” - с “бангини”.

Българите се представиха с номера “акробатика на коне”, който е съчетание от сложни акробатични изпълнения върху движещи се коне и уникалния им трик салто от първи на трети кон.
Този номер е един от най-силните в жанра и за момента не се изпълнява от друга трупа.

“Монте Карло” е основан от принца на Монако- Рение ІІІ през 1974 г и е най-големия и авторитетен, ежегоднопровеждащ се цирков фестивал.

Присъжданите от международното жури, включващо изтъкнати циркови специалисти и под неизменното председателство на принца на Монако, награди - Златен и Сребърен клоун, се сравняват с филмовите Оскари.

Самата селекция за участие във фестивала е изключителна чест за всеки артист.
С тазгодишния си успех “Игнатови” продължиха позабравената след 1990 година традиция на България да печели на фестивала.

Присъдните от създаването на фестивала награди – 1 Златен клоун - "Първанови” и 8 сребърни – "Игнатови", "Пендакови", “Добрич”, “Бойчанови”, “Силаги”, “Ковачеви”, “Кехайови” и “Балкански”, нареждат България трето място след Русия и Китай.