Димитър Шишков от Реформаторския блок предлага за подновяване на здравните права да се плаща за 5 вместо за 15 години.
Предложението си депутатът е внесъл между първо и второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. То е подкрепено и от депутата Петър Славов.

Припомняме, депутатите гласуваха на първо четене предложеното от министър Петър Москов хората с прекъснати здравни права да си плащат вноските до 15 години назад. Още тогава промените бяха подложени на сериозни критики от страна на опозицията ДПС и БСП.

С предложението си Шишков отстъпва от кардиналния подход на министър Москов, тъй като предлага подновяване на здравноосигурителните права да става след плащане за 5, а не на 15 години назад.

Мотив за предложението за 5-годишен срок е съобразено с изискванията по Закона за данъчната давност.

Там е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права.

Толерансът, който се дава на нередовните платци към момента, е достатъчно голям, за да имат възможност да подновят правата си за здравно осигуряване и да не се стига до системата на НАП, според Димитър Шишков.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.