ДПС е решило, че кабинетът "Орешарски" трябва да падне, а известната пресконференция на Лютви Местан е била мястото, където това се е случило.
Това е мнението на народния представител от БСП Антон Кутев, който е вторият социалист днес - след Мерджанов, който обвинява партията на Доган и Местан за падането на кабинета.

Още преди оставката на премиера Пламен Орешарски да бъде гласувана в пленарна зала, социалистът призна пред журналисти в кулоарите на парламента, че за него коалицията с ДПС е била много тежка и не си го пожелава втори път.
"Ужасен съм да се участва отново в коалиция с ДПС", продължи с откровенията Кутев и добави, че отношенията между досегашните коалиционни партньори вече са се развалили.

Въпреки мнението си сега, БСП депутатът е убеден, че тази една година държавата се е управлявала от коалиция между двама партньори, като нито един от тях не е можел да продължи да управлява сам.

"След европейските избори имаше друга ситуация в държавата и опитът на БСП да преформулира правителството в друга политическа формула се оказа неуспешен", обясни Антон Кутев.

Равносметката на правителството според него е положителна, а кабинетът "Орешарски" е успял да спаси България от повишаващата се безработица.

Като други успехи на отиващите си министри "червеният" Кутев посочи въвеждането на швейцарското правило по отношение на пенсиите и тяхното увеличение, отпускането на коледни и великденски надбавки, връщането на ДДС на бизнеса, както и повишаване на помощите за майките.