Руският президент Владимир Путин счупи химикалка по време на преговорите в Минск за намиране на решение за мир в Източна Украйна. Това стана ясно от репортаж от медиите, на които се вижда как той държи двете части на счупения молив.

Това е свидетелство за тежките преговори, които се водят в Минск, отбелязват анализатори. Разговорите продължават вече 12 часа. САЩ вече настояват да се спазва линията от септември миналата година. Това ще принуди проруските сепаратисти да се изтеглят от заетите от последните седмици позиции.

В Минск се събраха лидерите на страните от Нормандската четворка - президентите на Франция Франсоа Оланд, на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Техен домакин е държавният глава на Беларус Александър Лукашенко.

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, които преговарят в Минск, се готвят да подпишат обща декларация в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, съобщи източник от украинската делегация.

В момента няма потвърждение от друг участник в преговорите.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че преговорите вървят активно, по-добре от супер. Половин час след полунощ местно време преговорите бяха прекъснати за вечеря и продължиха веднага след това.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер дори отложи планираната за четвъртък обиколка в Южна Америка - Бразилия, Перу и Колумбия. Той определи разговорите в Минск като не леки.

На седмия час от преговорите заместник-ръководителят на администрацията на президента на Украйна Валерий Чалий написа в профила си във Фейсбук, че преговорите могат да продължат oще 5-6 часа. Според него в момента се водела война на нерви.

Разговорите се водели отново между представителите на „нормандската четворка" без съветници. Валерий Чалий отбеляза, че срещата трябва да приключи със споразумение за прекратяване на огъня.

На десетия час от преговорите стана известно, че участниците в преговорите в Минск са съгласували почти всички въпроси за разрешаването на конфликта в Донбас. Отворен остава въпросът за контрола над руско-украинската държава, съобщават украински медии.

След срещата в тесен състав четиримата лидери и домакинът - беларуският президент Александър Лукашенко, излязоха за обща снимка. Както и преди началото на срещата те не направиха изявления пред журналистите.

Контактната група, която се състои от представители на Украйна, Русия, сепаратистите и ОССЕ и която също заседава в Минск, готви отделен документ в подкрепа на плана за прекратяване на огъня от Минск от септември, посочва Ройтерс.

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция ще подпишат документ след цяла нощ преговори в Минск за разрешаване на конфликта в Украйна. Това съобщи дипломатически източник за "Ройтерс". Източникът не посочва подробни данни за вида на документа.

По информация на ТАСС документът обхваща 12 или 13 точки и може да разреши кризата в Източна Украйна.  Продължилите 12 часа преговори са близо до приключване.

Междувременно  се съобщава за нови сблъсъци в конфликтната зона.