БСП също върна проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото Народно събрание.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов бе проектопремиерът на червените, който отказа да състави правителство.

Припомняме, конституционната процедура е такава, че предложеният от съответната партия министър-председател приема мандата от държавния глава за съставяне на кабинет.

Вчера ГЕРБ върнаха мандата. Заговори се, че социалистите ще задържат мандата до след Конгреса в неделя, но по-рано днес стана ясно, че и те ще вървят към ускорена процедура по връчване на мандатите, което и се случи на „Дондуков" 2.

В духа на политическите договорености, постигнати на консултациите при вас, аз отказвам да съставя правителство, каза Атанас Мержанов, връщайки мандата на президента Росен Плевнелиев.

Ние като предвидима политическа сила не се отклоняваме от нашите заявени договорености като изключително последователна и отговорна политическа сила, подчерта депутатът, придружаван от колежката си Корнелия Нинова.

Социалистът обаче отправи предупреждение към държавния глава. Ние решително ще се противопоставим на всяко едно отклонение от тези договорености, постигнати тук в този кабинет, категоричен бе Атанас Мерджанов, явно намеквайки за някои от исканията на президента към отиващия си парламент, изразени в обръщението на държавния глава към НС по-рано днес.

Г-н Мерджанов, благодаря ви затова, че това решение, което взехте, напълно е в духа на конституционната процедура и разбира се в духа на нелеките, но правилни, надявам се, решения, които ние заедно взехме за стабилен и плавен преход и, дай Боже, нови избори в България, които да доведат до едно много по-високо доверие на народа, до едно ново НС, което да се конституира и да работи на пълни обороти, заяви на свой ред и президентът Плевнелиев, приемайки върнатия от червените проучвателен мандат.

Припомняме, според процедурите сега държавният глава трябва да реши на коя трета парламентарна сила ще връчи мандат за съставяне на кабинет. Това най-вероятно ще е ДПС, като церемонията сигурно ще бъде в началото на следващата седмица.

Според графика на 6 август Плевнелиев трябва да издаде указ за прекратяване работата на 42 НС и да назначи служебен кабинет, който да управлява до предсрочните избори на 5 октомври.