Мнозинството жители в селските райони на Египет са за смяната на режима в страната и поддържат младите, които са движеща сила в масовите протести в столицата Кайро, съобщава агенция Ройтерс.

На базата на проведено изследване от сътрудници на медията икономическата ситуация в селата в делтата на Нил не е по-добра от градовете. Селяните не могат да се изхранят и издържат, въпреки че работят ден и нощ на полето, а около 90 % от младежите до 30 години са напълно лишени от работа.

Според египетски анализатори проблемите, с които се сблъскват жителите на големите градове и селата са много сходни - недостатък на икономическа свобода и невъзможност да се промени. Затова повечето жители на селата поддържат протестите против Мубарак.

„Революция - това е чудесно. Те искат да съборят цялата система", заявява египетски фермер. По думите му сегашната върхушка се състои от лъжци и лица, потънали в корупция, които трябва да си тръгнат незабавно.

Част от анкетираните египтяни обаче смятат, че все пак е добре Мубарак да изкара до края на мандата си, за да се съхрани стабилността.

Според египетските селяни страната се нуждае от бърза и коренна промяна. Преди се смяташе, че селското население в Египет, което е около 57 % от всички граждани на страната, поддържа управляващия режим.