Пхенян Нова заплаха отправи КНДР към международната общност – Пхенян има намерение да отмени доброволно приетите ангажименти за мораториум върху изпитанията с балистични ракети. Това ще бъде направено, уточняват от Северна Корея, ако САЩ не предприемат никакви действия за подобряване на отношениеята си с КНДР.

Събитията до момента

Севернокорейският посланик в Китай Хо Чжин Су обвини за настоящата напрегната ситуация Вашингтон, отбелязвайки, че причина за всичко е враждебната политика на американската администрация по отношение на неговата страна.



От последния час:
Руският външен министър Игор Иванов предлага пакетно решение на корейските проблеми, съобщава РИА “Новости”. Иванов е заявил това в телефонни разговори с голегите си от Китай, Франция, Корея и държавният секретар на САЩ Пауъл.
Детайлите на този пакет в момента се уточняват и обработват от заинтересованите страни. Агенцията съобщава също така, че в скоро време може да има информация относно основните елементи на това пакетно решение за корейските проблеми.




Доколкото от американска страна бяха анулирани всички договорености, ние се считаме напълно освободени от доброволно приетите си задължения за непровеждане на изпитания с балистични ракети, подчертава Хо Чжин.

МигНюз припомнят, че през 1999 Северна Корея замрази изпитанията си с балистични ракети с голям обсег на действие, като година преди това корейците изстреляха една такава ракета, която прелетя над Япония и се взриви в Тихия океан.

Експерти смятат, че в момента Пхенян притежава ракети, които могат да нанесат удари по цялата територия на Южна Корея и голяма част от Япония. Американкското разузнаванe разполага със сведения, че корейските учени разработват балистични ракети, чиито бойни глави със заряд няколкостотин килограма, могат да бъдат изстрелвани до Аляска и Хаваите.

ПхенянВ същото време, докато политиците от КНДР правят тези изявления, ,b>над един милион души излязоха на митинг в столицата на Северна Корея, за да изразят своята солидарност с досегашните решения на правителството.

В информациите на корейските агенции се подчертава, че сред митингуващите има както партийни лидери, така и обикновени граждани.

В своята реч премиерът хон Сен Нам заяви, че излизането на Корея от договора за неразпространение на ядрено оръжие е “наложителна отбранителна мярка”, която трябва да защити суверенитета и достойнството на държавата и нацията.

Наблюдатели отбелязват, че подобни масови акции не са се провеждали в КНР от 90-те години.