Зачестяват случаите на домашно насилие, при които деца тормозят родителите си или други по-възрастни близки хора.
Такъв извод от статистиката си прави полицията в Плевен. Почти всяка една седмица има сигнал за домашно насилие, но полицията отчита друг проблем - мълчанието на потърпевшите.

Подложените на физически и психически тормоз от своите деца хора, често не признават за проблема, крият от близките си и институциите, те се срамуват или страхуват, посочиха експертите. Това се превръща явлението в голям проблем, когато се налага чрез външна намеса в семейството да се окаже помощ и подкрепа на страдащите.

Именно заради това от Първо РУП Плевен стартират кампания по проект „Разруши мълчанието", насочен към превенция и защита срещу домашното насилие. В рамките на проекта са предвидени поредица от кампании, чиято цел е да се излезе от тайната и цялото общество да има отношение към решаване на проблема.

През първото тримесечие на следващата година е предвидено провеждането на кръгла маса в София, съпътствана от арт проект - изложба на изрисувани фланелки, които насочват вниманието върху проблема с домашното насилие. Идеята е тази изложба да бъде показана във всеки един от 10-те града, партньори по проекта.

Проектът „Разруши мълчанието" се изпълнява от Националната асоциация на общинските служители в България в партньорство с организация от Норвегия. Той се финансира в рамките на Норвежкия финансов механизъм, продължителността му е 8 месеца, до 30 април 2016 г.