Държавните съдебни изпълнители и служителите в администрацията на Софийския районен съд (СРС), задължително ще носят карта за идентификация на видно място, при изпълнение на трудовите си задължения, независимо дали се намират в съдебната сграда или извън нея.

Задължението за служителите се въвежда със заповед на ръководството на Софийски районен съд.

Носенето на баджове ще бъде задължително от 1 септември 2015 г. Задължението се въвежда с цел осигуряване на прозрачност в дейността на администрацията и за да се улесни търсенето на дисциплинарна отговорност при нарушения на трудовата дисциплина.

Картата за идентификация съдържа - двете имена, длъжността и звеното от администрацията, към което принадлежи служителя. Картата трябва да е поставена от лявата страна на дрехата, така че да позволява безпрепятственото й възприемане от околните.

Изключение се допуска единствено за лицата, на които по медицински съображения е разрешено да поставят картата на друго място, като това не следва да засяга възможността за безпрепятственото й възприемане, пише още в заповедта.

Картите ще се получават срещу подпис и не се разрешава самоволната подмяна и поставянето на други карти за идентификация.

При водене на телефонни разговори, а и винаги при поискване, независимо от наличието на служебна карта за идентификация, държавните съдебни изпълнители и съдебните служители да се идентифицират чрез посочване на две имена по лична карта, длъжността и звеното от администрацията, към което принадлежат.

При възникнал спор, съдебните служители са длъжни да посочат и двете имена, длъжността и работното място на прекия им ръководител, гласи заповедта.