Българското малцинство в Крим се страхува от новата власт в Киев и е категорично „за" присъединяване към Русия. Това обяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров на брифинг в Народното събрание.

Припомняме, че петима представители от парламентарната група на националистите заминаха в Крим като наблюдатели на провелия се референдум, и тези сведения идват директно от тях. Според Сидеров българите в Крим са изразили опасенията си с думите, че ако новата власт се разпростре и на полуострова, то „тези ще ни избиват".

Лидерът на националистите разясни, че като държава можем да се позовем на позицията на българите в Крим и да признаем резултатите от тамошното допитване.

„Атака" отстоя искането си за незабавно свикване на извънредно заседание на парламента с три точки в дневния ред - разглеждане на внесените декларации от партиите относно ситуацията в Украйна, разглеждане на атакистката декларация в подкрепа на Кримския референдум и разглеждане на проекторешение на „Атака" против европейски санкции срещу Русия и за неучастие на България, ако такива се приложат. По думите на Сидеров извънредно заседание може да бъде свикано още днес в 16:00 ч., стига председателят на парламента Михаил Миков да го реши.

Лидерът на "Атака" настоя за ясна държавна позиция по темата „Крим", като апелира към останалите парламентарно представени партии да подкрепят искането на „Атака" за извънредно заседание, а и за внесените декларация и проект на решение. Сидеров наблегна на това, че България ще пострада най-много от налагане на санкции на Руската федерация. Той изтъкна, че по изчисления на икономическия министър Драгомир Стойнев страната ни ще изгуби милиарди от подобен сценарий.

България да каже ясно „не" на санкциите срещу Русия, а ЕС да не играе ролята на марионетка на външната политика на САЩ, настоя Сидеров. Той призова ЕС да не сатанизира Русия, а дори да разшири връзката си с нея. Лидерът на националистите в парламента подчерта, че трябва „ЕС да се еманципира от Вашингтон" и катализатор за това може да е именно България. Сидеров предрече, че, ако САЩ подтикне Украйна към военни действия, то това ще сложи край на американската епоха.

Стана ясно, че атакистите ще търсят международна подкрепа на своите тези. В следващите седмици националистите ще се обърнат към аналогичните им партии в цяла Европа с цел изготвяне на обща позиция по казуса „Крим". Междувременно Сидеров обеща, че когато петимата атакисти се върнат от Крим, те ще дадат по-обстойна пресконференция за това, което са видели и чули при престоя си за референдума и за нагласите на населението.