Днес лидерът на ДСБ Радан Кънев ще наруши за пръв път едно от обещанията си към избирателите. По-рано той обяви в профила си във "Фейсбук", че днес ще предаде обещание към своите избиратели във Варна. На влизане в парламента той разкри за какво става въпрос.

Във Варна казах, че за кабинет на Борисов няма да гласувам. Направих лично изявление, а днес ще го наруша и ще гласувам, призна прегрешението си Кънев. Той заяви, че РБ ще направи компромиси, но те ще са умишлени в името на стабилно управление.

Логично е партията победител да избере премиера - важното е, че програмата ни за съдебната система е предадена в споразумението точка по точка, коментира Кънев, запитан дали и премиерският пост на Борисов не е компромис и примирение. Само за администрацията РБ са отстъпили в борбата за министерства и дават доверие на Румяна Бъчварова. Кънев вярва, че тя ще се справи с реформата, която от РБ искат.

В миговете преди гласуване на кабинета, тъмносиният лидер направи бърза защитна пледоария в полза на колегата си от СДС Божидар Лукарски. Припомняме, че той е предложен за министър на икономиката, което срещна бурна обществена критика, включително и от гражданската организация към РБ.

Работата на един министър се вижда, когато той седне в кабинета си. Имало е тежки възражения срещу министри, а после от тях сме били доволни. Много е хубаво, че имаме тази реакция, че той има тази реакция, за да знае колко големи са очакванията към него, премина в отбрана Кънев.

Той обяви, че Лукарски е предложение на СДС, което е направено на преговорна среща с ГЕРБ и е взето решение от всички. Юридическото образование не е пречка да си министър на икономиката. Работата на министъра е в голяма степен политическа. Аз също се чувствам подготвен за това министерство, но нямам никакво желание да съм там. Никой министър не може да бъде съден, преди да заработи, отсече Кънев.

43-тото Народно събрание изпълни много бързо една от основните си задачи - да се превърне в център на реалната власт и на прозрачността. С тези думи по-късно лидерът на ДСБ Радан Кънев се обърна към пленарна зала от името на коалиционния партньор на ГЕРБ - Реформаторския блок.

Днес пред нас е компромисът, а зад нас - неговата тежест. Честното решение е това, от което губят партиите и печелят гражданите, обяви Кънев. Според него реформаторите знаят, че тези компромиси ще им струват скъпо.

Ние ще гласуваме днес към нуждите и интересите на гражданите. Ще донесем реална полза и реална победа за всеки, който вярва в разумната, постепенна промяна. В РБ се преборихме не за ресурсни министерства, а да носим отговорността там, където сме обещали промяна, аргументира той позицията на РБ за участие в управлението.

Не заблуждавайте гражданите, че това правителство ще ни отдалечи от Европа. Това ще е първото коалиционно управление, в което БСП и ДПС не са фактор, и това не отдалечава от Европа, от етносите, обърна се Кънев и към големите партии от предишното управление, които от днес остават в опозиция. Все пак той заяви, че спрямо тях няма да се води политика на реваншизъм.

Вчера БНБ, ДАНС, НАП и КФН фалирали четвъртата банка в страната и посегнали на спестяванията на граждани и на икономическата им перспектива, като според Кънев утре тези нереформирани институции може да завлекат цялото общество в пропаст. С този риск компромис няма да правим, зарече се тъмносиният лидер.