Американски съдии решават съдбата на 416-те деца отделени от разбитият преди дни мормонски клан в Тексас. Повече от час бе необходим на главният съдия по делото за да изслуша всички наети адвокати по защитата, предаде БиБиСи.

Родителите (чиито брой е приблизително 133) протестираха за това, че децата са отделени от родителите им незаконно.

Повод за изолиране на децата е сигнал на 16 годишно момиче от полигамна секта, базирана в ранчото „Цион", което подава молба за изнасилване от 50 годишен мъж.

Сведенията които изплуват след последвалото полицейско разследване очертават картина на сексуално малтретиране, насилствени бракове на малолетни, кръвосмешение и пълна изолация.

Отцепила се от мормонската църква през 30-те, когато мормоните се отказват от полигамията, сектата, под името Фундаменталиста църква на Исус Христос и светиите от последните дни, вече наброява приблизително 10 000 членове.

Гуруто им, Уорън Джефс миналата година отиде зад решетките заради съучастничество в изнасилването на 14-годишно момиче, принудено да се ожени за 19-годишния си братовчед.

Предполага се, че 51-годишният Джефс, който пое ръководството след смъртта на баща си през 2002 г., има около 80 жени и 250 деца.

Проповедникът, който в момента очаква друг процес в Аризона за малтретиране на деца, проповядва, че всеки мъж трябва да има поне три жени, за да си спечели божественото благоволение.

Жените в ранчото нямат никакви права и прекарват дните си, орейки нивите и тъчейки собствените си дрехи.

Следователите твърдят обаче, че това далеч не е било идилична възстановка на живота в прерията през 19 век.

Много от тийнейджърките в сектата били бременни при акцията, а други вече били родили по няколко деца.

Властите са установили, че част от децата имали белези и често били наказвани без храна за да се дисциплинират.

Само някои от децата, спасени от полицията, знаели пълните си имена, датата си на раждане или имената на собствените си родители.

Някои от майките също не можели да си спомнят поименно всичките си деца.

В момента властите провеждат ДНК-тестове, за да установят бащинството на децата.

Това не е първият случай в САЩ, при който на бял свят излизат потресаващи разкрития за полигамия и сексуално насилие в затворени общности.

Макар полигамните връзки да са обявени извън закона в Щатите, има все още сведения за изолирани религиозни колонии.

Местните власти в Тексас дълго време не желаели да предприемат мерки срещу Фундаменталистката Христова църква на светците от последния за да не се повтори трагедията, от 1993 г. при операция на ФБР срещу сектата „Клонка Давидова"(чийто създател е българина Виктор Хутеф) в градчето Уейко в Тексас.

Тогава лидерът на сектата пастор Дейвид Кореш подтикна към масово самоубийство 82 членове.