От утре по улиците на София ще работят първите 15 таксиметрови шофьори-парамедици с напълно оборудвани коли за оказване на първа помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти и злополуки, предаде „Хоризонт"

15-те доброволци ще получат своите сертификати и специализирано оборудване - професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке на клуб "Активна сигурност" със знака на Българския червен кръст.

Идеята таксиметровите шофьори да се включат в една такава инициатива беше, тъй като те са постоянно на улицата и биха могли да бъдат първите, които да се отзоват на мястото на инцидент и да окажат съответна помощ, която би могла да бъде решаваща за спасяване на човешкия живот, обясни председателят на Клуб "Активна сигурност" Стефан Софиянски.

Курсът на обучение е включвал часове по теория и практика.

Беше организиран от Българския червен кръст. Обучителите са високо квалифицирани специалисти от Военно-медицинска академия, които обучиха нашите шофьори-доброволци. Искам да подчертая, че това е тяхното желание и тяхното гражданско самосъзнание, да се включат в тази инициатива на Клуб "Активна сигурност" за оказване на най-неотложните действия - спиране на кръвозагуба, възстановяване на дишане, на сърдечна дейност, уточни Софиянски.

От началото на септември се предвижда обучение на шофьори от Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, постепенно и във всички по-големи градове, където има действащи таксиметрови фирми. Предвижда се възможност за продължаване на квалификацията на вече обучените шофьори.