Четири руски кораба в Каспийско море отново са изстреляли крилати ракети и са поразили инфраструктура на „Ислямска държава" в Сирия в сряда вечерта. Това съобщи руското военно министерство, цитирано от руски медии и Ройтерс.

Ударите са поразили заводи за производство на боеприпаси и взривни устройства, командни центрове, складове с боеприпаси и тренировъчни лагери, отбелязва ведомството.

Припомняме, вчера за първи път руснаците използваха ВМФ за нанасяне на удари срещу „Ислямска държава".

Корабите за втори път използваха комплекс крилати ракети с морско базиране „Калибр НК". Тази нощ ракетите успешно са поразили всички зададени цели. Ракетите са паднали не по-далеч от 3 метра от целта, поясняват от руското военно министерство.

В НАТО притеснени от „тревожното ескалиране" на руските действия в Сирия
Още...

Не се съобщава колко ракети са изстреляни.

Вчера военният министър Сергей Шойгу разкри, че са изстреляни 26 ракети от четири кораба и че са поразени всички цели.

Единствените ракети, които могат да се използват за територията на Сирия от акваторията на Каспийско море с руски кораби, са крилатите ракети 3М14 комплекс „Калибр". С такива ракети са снабдени патрулният кораб „Дагестан" и малките ракетни кораби „Град Свияжск", „Углич" и „Великий Устюг", които са от Каспийската флотилия.

Ракета 3М14 е модерен вариант на ракета 3М10 комплекс „Гранат", които са аналог на американските ракети „Тoмахоук". Морският вариант на ракета 3М14 е с обсег на действие до 2,6 хил. километра.

Те са изстреляни от около 1500 километра.

Вчера ведомството публикува видео от атаките, което е гледано вече от 2,5 милиона души в Youtube.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че траекторията на изстреляните крилати ракети е била съгласувана с Ирак и Иран, тъй като тя преминава през двете държави.

Междувременно държавната телевизия на Сирия съобщи, позовавайки се на шефът на въоръжените сили генерал-лейтенант Али Абдула Аюб, че сирийската армия е започнала „големи нападения" за „освобождаване на териториите и градовете, които са засегнати от тероризъм".

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че сирийски правителствени сили и проправителствени милиции, подкрепяни от руски въздушни атаки, предприеха мащабна офанзива срещу терористите и бунтовниците в Западна Сирия.

Руски щурмоваци и бомбардировачи унищожиха 27 обекта в Сирия
Още...

Опозицията напредна към района през юли, което е огромна заплаха за жизненоважния крайбрежен регион, който е под контрола на силите на Башар Асад. Това принуди Русия да се намеси.

От центъра поясниха, че сухопътните сили атакуват контролирани от бунтовниците райони с интензивно използване на ракети земя-земя, докато руски бойни самолети бомбардират.

Организацията допълва, че предприетата от сирийската армия офанзива вчера край райони на провинция Хама не е постигнала значителни успехи.

13 правителствени войници са убити, а сред бунтовниците има потвърждение за седем убити, но броят им сигурно е по-голям, поясняват от Сирийския център за наблюдение на човешките права.