Делото срещу Златомир Иванов - Баретата и 20 негови авери продължава с разпит на свидетели.

Припомняме, процесът тръгна доста активно, като през тази седмица са насрочени заседания за всеки ден.

Смях в залата предизвикаха показанията на един от тях, който е приятел на задържания Богдан Василев. Свидетелят разказа, че преди около година двамата са били пресрещнати от бус с маскирани служители на МВР, които ги повалили на земята и ги арестували за 24 часа.

„Момчетата от буса наизскачаха. Не гледах много какво става, защото се бях свил на топка, че да не ме бият много. Аз си мислех даже, че ме отвличат", разказа свидетелят в съдебната зала.
На въпрос как са го разпитвали в ГДБОП по време на ареста, той разказа: „Е, със шамари, как иначе?!?"

Пред съда се яви и един от служителите на МВР, който пък е участвал в ареста на Васил Колев. Той разказа, че заедно с негови колеги получили оперативна информация за лица, разпространяващи наркотици. При ареста Колев се опитал да глътне няколко топчета, за които било установено, че са дози хероин.

Полицаите обаче го закарали в „Пирогов", където след промивка на стомаха хероиновите дози били изкарани.
Колев не е оказал съпротива при задържането, посочи още полицаят и допълни, че не е чувал за „Фирмата".

От думите му стана ясно, че при него не е постъпвала оперативна информация, която да съобщава, че Златомир Иванов ръководи организирана престъпна група за разпространение на наркотици. „Работим на улично ниво", каза свидетелят пред съдебния състав.
По-рано днес по делото е дал показания и председателят на Съюза на бившите барети Николай Тодоров, който разказал, че Златко Баретата е правил дарения за семействата на загинали негови колеги.
Тодоров описал Баретата като добър служител, психически устойчив и готов на всичко за приятелите си. Председателят на Съюза на бившите барети изтъкна още, че Златко Баретата е бил изключителен професионалист и много съвестен служител.

Той разказа и подробности около напускането на Баретата и излизането му от системата на МВР. По думите на Тодоров, Баретата и 18 негови колеги -служители на СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма), са напуснали солидарно с командира си в началото на 90-те години, след което е създаден Съюзът на бившите барети.

Повечето от разпитаните днес свидетели се отричаха от показанията си, дадени в досъдебната фаза.

Te твърдят, че никога не са разпространявали наркотици, въпреки че повечето от тях имат криминални регистрации в МВР.
Много от свидетелите разказваха пред съда, че са били принуждавани и заплашвани от полицаите, които искали задържаните да свидетелстват и да натопят Баретата и хората му.
Прокуратурата пък настояваше да се прочетат показанията от досъдебното производство, тъй като въпреки обясненията на свидетелите, откривали сериозни противоречия.
Делото продължава утре с разпит на свидетели, които не са се явили доброволно пред съда.

Очаква се да бъдат принудително доведени Велин Добрев - Вили Моториста и Радослав Велков - Темерута, които са известни в подземните среди. Велин Добрев беше защитен свидетел по делото срещу двамата братя Маргини.