Еквадорският президент Рафаел Кореа критикува британските заплахи, отправени към еквадорското посолство в страната, заради предоставеното убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж.

Според Кореа, това е грубо, вулгарно и нетолерантно отношение, което няма да позволи на друга държава, докато той е президент на Еквадор.

"Уважаваме всички, за диалог сме, но последното решение е наше", заяви държавният глава.

Припомняме, Еквадор му предостави политическо убежище, след като в продължение на два месеца той се укриваше в посолството на държавата в Лондон.

Случаят рискува да прерасне в дипломатически скандал, след като британските власти заявиха, че могат да премахнат дипломатическия статут на посолството, за да изпълнят „правното задължение" да екстрадират 41-годишния Асандж.

Великобритания няма да позволи основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да напусне безпрепятствено страната. Това стана ясно от думите на британския външен министър Уилям Хейг. Той изтъкна, че липсва законова основа, която да позволи Асандж да напусне страната.

Междувременно стана ясно, че той ще направи изявление на живо пред посолството на Еквадор в Лондон в неделя. Това ще е първата му публична поява от март насам. В случай, че Асандж напусне територията на посолството, където се укрива от два месеца, най-вероятно ще бъде арестуван, отбелязва Ройтерс.

Асандж е заподозрян за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. През ноември 2010 г. шведските органи на реда го обявиха за международно издирване, за да получат възможност да разпитат 41-годишния австралийски гражданин. По-късно той бе задържан в Лондон.

Междувременно Интерпол потвърди, че Джулиан Асандж е в т. нар. червен списък. Това е станало след искане от страна на Швеция през ноември 2010 и остава в сила и до днес. Червеният статут означава, че всяка страна, ако установи или открие издирваното лице, е нужно да го задържи и да го екстрадира в съответствие с националните закони на страната. Интерпол не може да принуди никоя от своите 190 страни-членки да арестува човек с червено известие. Всяко лице, издирвано за арест, трябва да бъде считан за невинен до доказване на противното, се посочва на сайта на Интерпол.