Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган поднесе съболезнованията си на наследниците на жертвите на геноцида върху арменците, извършен от войски на Османската империя по време на Първата световна война.

Изявлението на Ердоган, направено в навечерието на 99-ата годишнина от началото на масовите депортации на арменци през 1915 г., е първият подобен открит и публичен жест и коментар на турски лидер относно кланетата, смятани от мнозина като първия геноцид през XX век.

„Инцидентите на Първата световна война са наша споделена болка", казва Ердоган в изявлението, цитирано от агенция "Франс прес". „Надеждата и вярата ни е, че народите на древна и уникална география, които споделят сходни обичаи и нрави, ще могат да разговарят помежду си зряло за миналото и да си спомнят заедно за загубите си по поносим и за двете страни начин", посочва още турският премиер.

„И с тази надежда и вяра ние желаем арменците, които загубиха живота си в контекста на началото на XX век, да почиват в мир и изказваме съболезнованията си на техните внуци", добави Ердоган.

Армения отдавна се опитва да получи признание от Турция, че избиването на близо 1,5 млн. арменци от Османската империя е геноцид.

Ала Турция твърди, че 500 хил. души са загинали при боеве и от глад по време на Първата световна война и категорично отхвърля термина „геноцид".