Експлозиите в турския град Рейханлъ на границата със Сирия са свързани с управляващия режим в Сирия. Това заяви пред журналисти премиерът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от РИА Новости.

Този терористичен акт е напълно свързан със сирийския режим. Сирийската опозиция няма никаква връзка. Тази провокация, която е насочена към сирийските бежанци, е изпълнена в Турция", изтъкна турският премиер.

Той подчерта, че Турция няма да играе в игри, в които има подобни провокации.

Не трябва да се влиза в тези игри. Няма да участваме в тях, но мерките, които трябва да бъдат предприети в този случай, ние ще ги предприемем. В момента провеждаме много сериозни консултации по тази ситуация", изтъкна Ердоган.

По думите му след визитата в САЩ, която той ще направи на 16 май, той ще посети провинция Хатай, където бе извършен атентата.

Две бомбени атаки в интервал от 15 минути бяха извършени на 11 май в Рейханлъ в сграда на общината и в промишлен район. Две коли-бомби бяха взривени. 46 души загинаха, 155 са ранените, като 24 души от тях са в сериозно състояние, а двама в критично. Шестима са обявени за изчезнали.

Междувременно сирийският министър на информацията Омран Ахед аз Зуби обвини турското правителство за атентата и нарече турския премиер Реджеп Тайип Ердоган "убиец", предаде Ройтерс.

"Цялата отговорност за това, което стана, е на турското правителство и лично на Ердоган. Настоявам за неговата оставка като убиец и палач. Той няма право да гради политическа кариера с кръвта на турския и сирийския народ", изтъкна той