Лидерите на основните гръцки партии "Пасок" и "Нова демокрация" - настоящият премиер Георгиос Папандреу, който се съгласи да се оттегли от поста след спечеление вот на доверие и Антонис Самарас се споразумяха късно вчера за състава на новото гръцко правителство, предадоха световните информационни агенции.

Името на новите премиер и министри, които ще управляват страната до предсрочните избори през февруари, ще бъдат обявени днес.

Сред обсъжданите кандидати за премиери са бившият заместник-председател на Европейската централна банка Лукас Пападимос и сегашният европейски омбудсман Никифорос Диамандурас, номинирани от ПАСОК. Предложението на "Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас.

Проучвания показват, че гърците предпочитат Пападимос. Самият той не смята времето до изборите за достатъчно кабинетът да приложи спасителния план.

На срещата си в Брюксел вчера, финансовите министри от Еврозоната са се съгласили, че страната трябва да получи шестия спасителен транш до края на ноември, но при изпълнени условия.

Новото правителство ще помогне Гърция да приеме кредитната програма на Евросъюза. Това заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос преди началото на срещата между министрите на финансите на страните от еврозоната в Брюксел.