„Гарантирам, че до година и половина България ще стане уважавана в Брюксел и изобщо в Европа страна. Мисля, че за този период ще успея да измъкна държавата от блатото, но за целта е нужно да работим много усилено през това време".

Коментирайки антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда със социалните партньори, Борисов заяви, че е съгласен да бъде намалена с 15 на сто субсидията на политическите партии.
Може да се мисли и за намаляване на заплатите с 15 процента в Президенството, Министерския съвет и Парламента - добави премиерът.

Ако не се вдигне ДДС, няма как да се излезе от ситуацията - каза още премиерът Бойко Борисов по повод предложението на кабинета за 2 процента вдигане на ДДС.

По думите му, "тъй като всички сме проспали харчовете през последните 4 години, сега солидарно ще си понесем отговорността, че сме оставили предишните управляващи да си правят, каквото искат".

Бойко Борисов коментира и днешния доклад на ЕК за България и Румъния.

По думите на премиера оценката за управлението на правителството като воля и желание е шест.

Бойко Борисов подчерта, че по-положителен доклад досега не е имало, както и че го приема с всички констатации и забележки.

По думите на премиера в доклада е отбелязано, че прокуратурата работи по нов начин и постига резултати.

Борисов обаче отбеляза отправения от Брюксел упрек към съдебната система в България и препоръката спешно да бъде съставен план, с който тя да се реформира.

По думите му партиите от Тройната коалиция и президентът трябва да отговарят за критиките на Европа към нея.

Съдебната система е абсолютно независим орган, ние няма как да се координираме, нито да влияем на действията й, коментира още премиерът.

Работата на прокуратурата е коренно различна, но в България няма обективност при оценяването на успехите и неуспехите.
Затова аз, за разлика от румънския премиер, който се обяви за премахването на мониторинговия доклад, искам да ме оценяват. Само така може да бъде показан верният път на народа, подчерта още Борисов.

В телефонен разговор Борисов благодари на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за обективния доклад за България.

Премиерът се ангажира направените в документа констатации да намерят своето решение до юли месец, когато се очаква да бъде изготвен следващият доклад на Еврокомисията за страната ни.

Той използва повода, за да честити рождения ден на Барозу и да му пожелае много здраве и нови успехи.

„Реформите не ги правим, за да се харесаме на някого в ЕС, а ги предприемаме, защото са нужни на България", допълни от своя страна министърът на външните работи Николай Младенов.
„Този механизъм обаче не работи без политическа воля, а ние я имаме", подчерта още той. 

През последните шест месеца България предприе редица важни инициативи, които показват воля за реформи.

Те са похвални. А за да постигне значими практически и измерими резултати, България трябва да засили още повече усилията за реформа.

Това се изтъква в междинния доклад на Европейската комисия за страната ни в изпълнение на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, който бе публикуван днес.

За България се отразяват усилията на различните власти след доклада на Европейската комисия от юли миналата година.

Страната започна поредица от важни инициативи, които показват воля за реформи, както и нарастващо разбиране, че са необходими съдържателни и широки реформи, заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей.