ГЕРБ се провалят с ОП „Околна среда" и замислят да похарчат парите за неща, които нямат нищо общо с нея, предупредиха от БСП. Темпът на изпълнение на програмата е отчайващ и върви огромно надписване на договори, съобщи Сергей Станишев.

Той заподозря правителството, че възнамерява да сключи необезпечени договори за 2,5 милиарда лева, които ще трябва да плащат следващите управляващи без възможност общините да ги изпълняват в срок. Това е провал на програмата и безотговорно отношение към държавния бюджет и данъкоплатците, категоричен бе бившият премиер.

С обвинения отговори Нона Караджова на обвиненията на БСП
Още...

Той предупреди, че управляващите са планирали изход като прехвърлят 700 милиона лева от тази програма в други направления и уточни - за доставка на пожарни и на оборудване на МВР 96 милиона за г-н Цветанов, за оборудване при изпомпване на води и борба с наводненията 96 милиона лева, 8 милиона лева за проучване на водите на река Дунав, за доставка на метровлакове и тролеи за София, Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора - 390 милиона лева. Всички тези общини се управляват от кметове на ГЕРБ, заяви Станишев и коментира - Поне една за цвят да бяха сложили от друга политическа сила.

ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната реда) ще получи около 90 милиона за бързо разпределяне на свои, допълни той.

Според него управляващите правят това за усвояване на средства чрез корупционни схеми и разпределяне между свои фирми и представители на ГЕРБ на местно и централно ниво.

Вземат 700 милиона от програмата и ги пращат на Цветанов. Оказа се, че Цветанов е най-големият екологичен бенефициент в България, коментира и Димчо Михалевски. Той е категоричен, че това е подготовка на маркирана корупционна схема. Доставката на оборудване и машини за 700 милиона лева в рамките на шест месеца е заредена с огромна доза корупция, изтъкна Михалевски и поясни, че БСП искат да изострят вниманието на правоохранителните органи.

Последиците според Станишев ще се изразят в реален провал на ОП „Околна среда", неизпълнение на директивите на ЕС и необезпечени договори за 2,5 милиона лева, които ще трябва да плащат данъкоплатците.

Легендата на ГЕРБ, че усвояват перфектно еврофондове гръмна, а следващият гърмеж след два месеца ще бъде на ОП „Развитие на селските региони", от която окончателно ще загубим 200-250 милиона, заяви Михалевски и посочи, че такива сценарии предстоят и по други програми.

Георги Божинов съобщи, че са предвидени 4,5 милиона лева за една фирма, създадена преди три месеца за обучение на възрастни хора да обучава най-квалифицираните хора в България по програма „Околна среда".

Според него нещата са катастрофални. Парите за консултиране се дават, за да се усвояват средствата, а не за да се реализират проекти и това е голямата грама. Те са стотици такива консултации и консултанчета, каза той.