Президентът на Афганистан Хамид Карзай представи номинираните от него министри в новия кабинет, които трябва да бъдат одобрени от парламента, съобщава БиБиСи.

Припомняме, точно преди месец той за втори път положи клетва като държавен глава на страната. До това се стигна след проведените през август избори, от които Карзай излезе с втори президентски мандат.

Победата му обаче беше оспорвана, заради обвинения за измами и фалшифициране на вота. В крайна сметка беше решено през ноември да бъде проведен балотаж, но опонентът му Абдула Абдула се отказа, с което осигури повторния мандат за Карзай.

БиБиСи отбелязва, че по-голямата част от предложените от него министри са работили в предното правителство и най-вероятно ще запазят поста си. Сигурните стари имена в новия кабинет са тези на министъра на вътрешните работи, на финансите и на отбраната.

Не  така стоят нещата обаче с външния министър на Афганистан - Ранджийн Дадфар Спанта, който ще се прости с поста си. В новия кабинет ще има една единствена жена, която ще отговаря за положението на жените в Афганистан.

Световните медиите коментират, че задачата на Карзай да номинира новия кабинет не е била никак лека.

Той е трябвало да намери баланса между все по-големия натиск страната да се пребори с корупцията и да избере подходящите лица за това, като същевременно номинира и помогналите за преизбирането му като президент на Афганистан.