Регионалните директори на ветеринарните служби са получили заповед за повишено внимание при случаи с пандемичният вирус  АH1N1 (т.нар. свински грип) по животните.

Това съобщиха от министерство на земеделието и храните.

От там поясняват, че причината е в съобщението на Световната здравна организация за разпространение на вируса по прасета, пуйки и домашни любимци.

Особен случай представлява заразяването на норки във ферма в Дания, където са болни само животните, но не и работниците.

От СЗО посочват, че все още не е ясно как отделни животни са били заразени.

От организацията допълват, че този случай "демонстрира непрекъснатата еволюция на грипните вируси, които имат потенциал за изненадващи промени, и необходимостта от непрекъснато внимание, включително и при животните".

"Последните открития показват, че вирусите на грип А при животни и хора все повече се държат като един общ резервоар на гени, циркулиращи между разнообразни приемници, както и че съществува потенциал вирусите на новата инфлуенца да са възникнали при животни, различни от свинете", уточняват от СЗО.

Министър Найденов препоръчва на хората с домашни любимци и работещите във ферми непрекъснато да наблюдават за дихателни заболявания по животните.

 „При съмнения на заболявания, призовавам всички да бъдат в тясно сътрудничество с ветеринарните клиники и регионалните ветеринарни служби", посочи той

Найденов  допълни, че досега в България няма регистрирани случаи на вируса по животни.