Бойни самолети на арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, бомбардираха през изминалата нощ пистата на летището в Сана и са я извадили от строя, съобщава ВВС.

Операцията се провежда против бунтовниците хуси, под чийто контрол към момента се намира по-голяма част от страната.

Според източник от администрацията на гражданската авиация на Йемен пистата е обект на въздушни удари за първи път от началото на военната операция на коалицията в Йемен в четвъртък. Вчера персоналът на ООН беше евакуиран от йеменската столица.

Авиоударите на арабската коалиция започнаха в нощта срещу четвъртък, 26 март. Представители на Саудитска Арабия заявиха, че бомбардировките ще продължат до този момент, в който ситуацията в страната не постигне "стабилност и сигурност".

Малко преди това президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади избяга от страната. Той обвини Иран в желание да дестабилизира ситуацията в страната и нарече въстаниците хусити "марионетки на Иран".

И в момента продължават въздушните удари на арабската коалиция. Улучен е щабът на републиканската гвардия на Йемен, контролиран от бунтовниците в страната.
По данни на военен източник при нападението са загинали 15 войници, а 18 са ранени. Базата се намира в западните части на столицата Сана.