Пътищата от Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия.

Заради обилния снеговалеж са затворени проходите "Троян - Кърнаре", "Етрополе - Златица", "Твърдица - Елена" и "Върбишки".

През следващото денонощие се очаква нивото на количеството валежи от сняг да бъде между 15-20 см., а в североизточните райони до 25 см.

Проходът Шипка е затворен за всички автомобили. По южната страна на прохода има аварирали автомобили. Затворен е и проходът на Републиката.

От Министерството при бедствията и авариите съобщиха, че снежната покривка в страната е между 20 и 40 см, като на някои места има снегонавяване от по 2 метра.

 

Екипи на Гражданска защита вече са започнали изтеглянето на закъсали моторни превозни средства.
В района на Дунав мост в Русе е закъсал автобус „Сетра", а по пътя Николово - село Червена вода е закъсал микробус с двама души.
В община Ценово е закъсал автобус Русе - Свищов и автобус с румънска регистрация.
Две леки коли са закъсали по пътя село Борисово - село Стамболово.

В много общини в страната има селища без електрозахранване и вода, затворени са голям брой пътища.

Област Благоевград

Снежна покривка е от 15-30 см.Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на областта са проходими при зимни условия.
Движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Предел" и прохода "Попови ливади" и пътя за КПП "Станке Лисичков" е забранено.

Всички останали автомобили да се движат с вериги. Без ток е село Ловча.

Област Бургас

Пътищата в Бургаска област са проходими.
Въведени са ограничения в движението през Айтоския проход - товарните автомобили да са с ремаркета и с вериги.

В общините на Бургаска област обстановката е нормална. Сняг вали в община Карнобат - 10 см, община Сунгурларе - 6 см, община Айтос - 15 см. В останалите общини вали дъжд.

Област Велико Търново

Спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" - област Велико Търново с автомобил с висока проходимост са транспортирали лекар за оказване на първа помощ на болен с инсулт в село Лозен, община Стражишка.

Всички пътища на територията на област Велико Търново са проходими при зимни условия.

Няма населени места без електроснабдяване, водоснабдяване и комуникации.

Област Видин

Няма населени места без електроснабдяване, водоснабдяване и комуникации в областта. Дебелина на снежната покривка е 30 - 35 см.Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия с изключение на пътя Видин - Кошава

Област Враца

Превалява обилен сняг. Дебелината на снежната покривка е около 45 - 50 см.

Пътищата в областта се почистват, опесъчават и са проходими при зимни условия.

Няма населени места с прекъснато водоснабдяване.



Поради авария на електропровод, към 11 ч. е прекъснато електроснабдяването на селата Попица, Бъркачево, Враняк и Габаре в община Бяла Слатина. Аварийни екипи работят за отстраняване на аварията.

Област Габрово

На територията на областта има умерен снеговалеж.

Дебелината на снежната покривка в градските части е до 50 см., а във високата част на Балкана достига до 100 см.Пътищата са проходими при зимни условия. Нарушени са пътните връзки до и във 4 населени места.

Област Добрич

Пътищата са проходими при зимни условия. Нарушен достъп до населени места няма.Без електрозахранване са 9 населени места, от тях 8 в община Каварна и 1 в община Добрич.Няма населени места без водоподаване.

Област Кърджали

Движението по пътищата в областта е разрешено при зимни условия.
За община Ардино и Крумовград движението е разрешено само с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
Няма затворени пътища в областта.

Дебелина на снежната покривка в област Кърджали е 10 - 40 см. Без ток са 22 населени места. Няма населени места без вода.

Област Кюстендил

На територията на област Кюстендил навсякъде вали сняг.

Пътищата са проходими при зимни условия, няма въведени ограничения за товарните автомобили.Няма откъснати населени места и селища без ток и вода. Няма данни за бедстващи и изчезнали хора.
Дебелината на снежната покривка в равнинната част е от 15 до 20 сантиметра и в полу- планинската и планинската от 20 до 50 сантиметра.

Област Ловеч

Обстановката в Ловешка област е нормална. Пътищата са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода.Снежната покривка на територията на областта е 20-35 см.

Област Монтана

Снежната покривка на територията на областта е 30-40 см. По почистването и опесъчаването на пътищата в областта работят 40 автомобила и специална техника.

Пътят на прохода Петрохан е проходим, почиства се и се опесъчава. Важи забраната за движение на автомобили с ремаркета и полуремаркета и ограничението - останалите МПС да са с вериги.

Поради авария в два далекопровода от 20 кв. в района на град Брусарци без ел.захранване в областта са 6 населени места. Водоснабдяването в областта е нормално.

Област Пазарджик

Снежната покривка на територията на областта е от 20 до 50 см. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия, като е задължително дори и за леките автомобили да става с вериги по маршрутите:

- Пещера - Батак - Доспат

- Батак - Цигов Чарк - Ракитово - Велинград

- Варвара - Велинград - Юндола.

Вследствие на мокрия сняг има скъсани далекопроводи.Без електрозахранване са 20 населени места в областта, а без водоподаване са 6 населени места.

Област Пловдив

По данни на ОПУ-Пловдив пътищата на Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Снежната покривка в областта е до 30 см., а по високите части на община Лъки до 60 см.

В гр. Пловдив работят 72 снегорина и 31 пясъкоразпръсквачки по разчистване на пътната мрежа и 93 машини в останалите общини.

Общо в областта 36 населени места са без електрозахранване. 35 аварийни групи от "EVN" - Пловдив отстраняват авариите. Нарушено е водоподаването в 15 населени места, поради прекъснато електрозахранване в общините Раковски, Родопи и Марица.

Област Плевен

Снежната покривка в областта е 40-45 см.

Затворен е пътят Никопол-Любеново-Въбел-Лозица. В центъра на село Лозица има закъсали 2 тира, поради непочистен път.
Не e почистен пътя за село Варана, община Левски, поради което не е пътувал автобус в тази посока. Разширява се пътят от Тръстеник, община Долна Митрополоя, за село Славовица за осигуряване на движение в двете посоки.

Има закъсал. автобус на пътя между селата Дъбован и Загражден, община Гулянци. Закъсал е и автобус на пътя Гулянци село Шияково.

Осигурена е верижна машина за изтегляне от пътноподържащата фирма. Непроходим е пътят Николаево-Беглеж. Поради навявания е затворен пътят село Петокладенци-село Стежерово, община Белене. Нарушен достъп до населени места в областта няма.

Без електроснабдяване са селата Брест, Гиген и Искър, поради автоматично изключване на трафопостове. Населени места без водоподаване в областта няма.

Област Русе

Спасителни групи а изтеглили закъсал автобус и други автомобили в района на Дунав мост и са транспортирали гражданин, нуждаещ се от хемодиализа от село Г. Абланово до Русе.

Изтеглен е и автобус, закъсал по пътя Ценово - Обретеник.

На територията на областта без електрозахранване са 21 населени места и частично град Борово. Без водоподаване са 2 населени места. Силен снеговалеж, дебелина на снежната покривка 10-15 см на места със снегонавяване до 80-90 см.

Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия с изключение на пътя Русе-Разград, който е задръстен от автомобили в участъка Русе-Писанец.

Област Разград

По снегопочистването в областта работят 55 машини.Водоснабдяването в областта е нормално.

Без електрозахранване вследствие на изключване на 20 кв. далекопроводи са 12 населени места в общините Разград, Кубрат, Самуил и Цар Калоян.

Област Софийска

Няма населени места без електрозахранване и водоподаване.Снежната покривка е от 20 до 30 см.

Пътищата от републиканската и общинска мрежа са проходими при зимни условия и се разчистват от падналия снеговалеж.

Област София

Снежната покривка в областта е 25-30 см.

Пътна мрежа е проходима при зимни условия. Снегопочистването на територията на София продължава със сили и средства на концесионерите под ръководството на Оперативен щаб към Столична община. Няма населени места без електрозахранване и водоподаване.

Област Смолян

Снежната покривка в Смолянска област е 20-40 см.

Без електрозахранване са 5 села в община Мадан: Върбина, Равнил, Цирка, Вехтино и Студена. Все още са затворени и се почистват пътищата за селата Стража и Мугла.

Затворен е и пътят за село Елховец - село Мочура е затворен, в момента се разчиства. Затворени са пътищата за селата Две тополи и Рибен дол.

Област Стара Загора

Снежната покривка е 50 см. Без електрозахранване са 5 населени места.

Област Търговище

Снежната покривка в областта е до 30 см. Почиства се четвъртокласната пътна мрежа. Без електрозахранване е едно село.

Област Хасково

Снежната покривка e до 30 см.

Пътищата в областта са проходими, при зимни условия. Ограничения са въведени в община Харманли и по пътя Харманли -Тополовград за движение с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Без ток са общо 6 селища. Няма населени места без водоподаване.

Област Шумен

Снежната покривка в областта е 4-5 см. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия. През Рижки проход товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета.

Девет екипа на фирма "ЕОН" работят по отстраняване на авариите на излезли от строя 4 далекопровода. Без електрозахранване са 17 населени места в областта.

Няма населени места без водоснабдяване.

Област Ямбол

Всички пътища са проходими при зимни условия. Без електрозахранване са 31 населени места, от тях 6 в община Стралджа и 25 в община Тунджа. В Ямбол екипи от РС "ПБЗН" и фирма "Комуналуниверс" са отстранили 5 паднали дървета.