Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ „Белене". Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама" на БНТ по повод отказа от строителството на АЕЦ „Белене".

 "Вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Това означава естествено да няма конкурси - нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент се оказва, че тази технология остарява.

И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме - половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили и да започнат нещо ново без конкурс", обясни Бойко Борисов.

В заключение премиерът изтъкна, че в нито един план не се съобразява нито с едните, нито с другите играчи на международната сцена и поясни:

"С Русия имаме прагматични отношения. "Южен поток" ни е важен - правиме го. Бургас - Александруполис - опасен за околната среда, приключихме го. АЕЦ "Белене" в този вариант - недиферсифициран обект, няма да стане. Ще си правим 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - много стара и много добра идея.

С американците, когато българското общество скочи уплашено от добива на шистов газ - ние казахме: - Добре, слагаме мораториум. Аз съм убеден, че този дебат за шистов газ можем отново да го сложим при наличен мораториум. За АКТА - кой беше водещ в Европа, кой го спря? Ние го спряхме!"

„Южен поток” е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко.”, каза още той. Борисов обясни, че не става въпрос за замяна - „Южен поток е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко” - "правиш една тръба, зариваш я и всяка година взимаш такса от нея."

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Газпром смъква цената на газа за България с около 11 процента, а ние се задължаваме да заплатим всичко, което е произведено до момента от руска страна за АЕЦ „Белене".

Това са резултатите от приключилите в Москва срещи на министъра на икономиката Делян Добрев с шефа на Газпром Алексей Милер, заместник-председателя на правителството Игор Сечин и с министъра на енергетиката Сергей Шматко.

В рамките на април работните групи ще уточнят точно за каква стойност става дума за задълженията ни за Белене.

Русия освен това ще се включи в работата по трансформирането на проекта Белене от два в един ядрени блока, който ще бъде монтиран в Козлодуй.
По време на разговорите не е станало дума за някакви компенсации, които България ще дължи, съобщава БНР.

Намалението за газа е от първи април и важи за следващите 9 месеца, като 11 процента по-евтин газ означава около 534 долара за 1000 кум.м., което пак е твърде много, сравнено с посочваната от премиера Борисов цена за Германия, която е 300 долара.