Завърналите се от Либия български медици са в тежък психоемоционален стрес.

Tова усатановиха резултатите от прегледите на медиците във ВМА, които станаха ясни днес, предаде Дарик.

На такъв тежък психоемоционален стрес българските медици са били подложени цели осем години, с различна интензивност и различен акцент през годините, се отбелязва в съобщението от ВМА.

Психоемоционалният стрес е в основата на повечето съвременни т.нар. болести на цивилизацията, засягащи сърдечносъдовата система - какъвто е случаят с д-р Здравко Георгиев, стомашно-чревния тракт, какъвто е случаят с повечето от сестрите или неврологичните страдания, които са налице както при д-р Здравко Георгиев, така и при някои от сестрите, при които гинекологичните заболявания са от стресово-хроничен тип, налице са и урологични проблеми.

Възстановяването на нервната система при такива обстоятелства е строго индивидуален процес, който отнема време, отбелязват от ВМА.

От извършените през двата дни във Военномедицинска академия прегледи се установило, че физическото състояние на медиците е добро.
При направените клинични, параклинични и инструментални изследвания са установени обостряния на налични хронични заболявания като хипертонична болест, заболявания на стомашно-чревния тракт, неврологични заболявания, остеохондроза, а при някои от медиците и гинекологични заболявания.

Хипертоничната криза на д-р Здравко Георгиев е овладяна и сърдечният ритъм е нормализиран.
Лекарите продължават със задълбочени и детайлизирани изследвания, включително и ядрено-магнитен резонанс, преди той да бъде изведен от клиниката за интензивно лечение в клиника за планово лечение, се посочва в съобщението на ВМА.