Бойко Борисов отрече да е казвал в интервю пред "Ройтерс", че е готов да управлява страната в широка коалиция след изборите. Това постна лидерът на ГЕРБ в профила си във "Фейсбук" след излизане на интервюто му в световната агенция.

По думите му, той никъде в интервюто не бил казал думите "широка коалиция". Всъщност бил искал да каже, че е нужна политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкарат държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябвало да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили.

Борисов публикува и част от интервюто за авторитетната медия като доказателство за твърдението си, че не бил споменавал опцията "широка коалиция" като възможен управленски формат след парламентарните избори на 5-и октомври.

На въпрос дали е готов на разговор с всички партии, които ще влязат в парламента, Борисов отговаря, че с „България без цензура" не можело да се разговаря. С ДПС, които се държали най-разумно в момента в кампанията и били сатанизирани от всички, не можело. Тук той прави уговорката, че ДПС са направили доста за това си лице. Трябвало обаче да им се отчете това, което правят за етническата стабилност в България.

Забележителна обаче е вметката на лидера на ГЕРБ, че той съжалява, че всички организации на ГЕРБ в страната буквално го били заклели да не прави коалиция с ДПС.

"С една дума - просто партията не я желае (коалицията - б.р.). Партията не желае такава коалиция и ще изпаднем в тежък риск за самата партия. Разбира се, ако имаме подкрепа и ние сме управляващи в някои сфери, ще е добре дошла", казва Бойко Борисов.

От интервюто става ясно също, че разчитал много и на БСП, защото на България й била нужна силна лява партия.

"С отговорна партия (БСП - б.р.), с която да седнем и да кажем било, каквото било - дайте сега да решим тези 3-4 неща в енергетика, социална сфера, доходи, инфраструктура, наказателни процедури, които текат в Брюксел. Безсмислено е отново да излезем пред обществото и да се замеряме кой е виновен", подчертава експремиерът.

На въпрос на "Ройтерс", който буквално гласи: "Говорим за така наречената гранд коалиция или...?", Борисов отговаря: "Аз изобщо не говоря за коалиция" и изрично подчертава, че се пази от думата "коалиция", защото всички медии щели да гръмнат, че предлагал коалиция на БСП.