Нова интермодална точка за връзка между метрото в София и националната железопътна мрежа влиза в експлоатация. Това заяви специално за Money.bg генералният директор на Национална компания "Железопътна инфрастуктура" Милчо Ламбрев.

Тази точка е на метростанция "Искърско шосе", която е две станции преди (или след) Летище "София". Така докато отдолу минава трасето на метрополитена, отгоре е изградена изцяло нова спирка, назована гара "Дружба". Излизането на перона на влаковете става от стълбите към подлеза на метрото.

Милчо Ламбрев обясни, че така кацащите на летище "София", които искат да поемат към Пловдив, Бургас или Варна, не е необходимо да пътуват чак до Централна гара, за да се настанят във влака.

Достатъчно е само да се слезе на спирка "Искърско шосе" и да се вземе влака в желаната посока. Билети на тази спирка няма да се издават, но това ще става на място във влаковете. По този начин се спестява и повече от половин част пътуване до Централна гара, както и времето, необходимо на влаковете да достигнат от Централна гара до новата спирка в кв. Дружба.

Ламбрев заяви, че в следващите 5 години отговорността за поддържането на интермодалната пътническа връзка е поверена на метрополитена.

Шефът на НКЖИ посочи, че при изграждане на третия метродиаметър ще се направи подобна връзка при ЖП гара "Горна баня".

Припомняме, че идея за подобна спирка имаше и в столичния кв. "Гевгелийски", където да могат да слизат хората пътуващи по линията София - Перник и от там да се прекачват на метростанция "Вардар", която е в непосредствена близост. Идеята обаче не бе осъществена заради протести от жилтелите на квартала.